ZAE | UAE

Predstavitev

Uradni naziv: Al Imarat al Arabiyah al Muttahidah
Združeni arabski emirati | ZAE
United Arab Emirates | UAE
Mednarodna oznaka: AE / ARE
Glavno mesto: Abu Dhabi
Velikost (km2): 83.600 (za 4 Slovenije)
Prebivalci (mio): 9,4 (za 4 Slovenije)
Uradni jezik: Arabski; drugi uradni govorni jezik je Angleščina
Vera: Islam 76%, krščanstvo 8% in ostali 15%
BDP na prebivalca: 35.109 EUR (2017)
Denarna enota: Dirham (AED)
Časovni pas: GMT +4 ( 3 ure pred Slovenijo v zimskem in 2 uri v poletnem času)
Klicna številka: +971

 

Vstop v državo

 • Slovenski državljani za vstop v Združene Arabske Emirate vizuma ne potrebujejo.
 • Ob vstopu v državo vam samodejno dodelijo vizo (Visa on Arrival), ki omogoča večkraten vstop. Veljavna je 180 dni (6 mesecev) od datuma izdaje. V tem časovnem oknu lahko največ do 90 dni ostanete v ZAE z večkratnimi vstopi in izstopi. Obdobje 180 dni se premika in tako dobite nazaj nove dni bivanja.
 • Za vsak prekoračen dan vam bodo ob izstopu zaračunali 200AED plus 100AED (za imetnike EU potnega lista), kar lahko hitro naraste za nezanemarljivo vsoto. Preden ne poravnate zneska v celoti vas ne bodo pustili oditi, tudi če to pomeni, da zamudite let. Vzemite si dodatni čas pred letom, da uredite plačilo. Traja sicer samo nekaj minut, ampak če imajo potniki v postopku pred vami večje težave, boste lahko čakali predolgo in s tem zamudili vaš let.
 • Po novem ob prvem (ali ponovnem) prihodu v ZAE vam bodo poslikali zenice in vam omogočili uporabo “Smart Gates”, ki vam omogoča hiter vstop mimo dolgih čakalnih v za kontrolo potnih listov. Vse kar potrebujete za vstop/izstop je skeniranje potnega lista, letalske karte in pogled v monitor in že vam je omogočen prehod. Tako po novem tudi ne dobite štampilke v potni list, ki ni več potrebna za pridobitev SIM kartice ali za rent a car.
 • Svetujemo, da se skupine in državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Združene arabske emirate po prihodu javijo na Veleposlaništvu RS v Abu Dhabiju.

 

Letalski prevoz

 • Lete v ZAE ponujajo letalske družbe:
 • FlyDubai (Ljubljana, Zagreb, Beograd, Salzburg)
 • Emirates (Zagreb ZAG-DXB ***leti v določenih mesecih) in (Benetke VCE-DXB)
 • Etihat (Ljubljana-Beograd-Abu Dhabi LJU-BEG-AUH) v sodelovanju z Adria in AirSerbia
 • Turkish (Ljubljana-Carigradu/Instanbul-Dubai LJU-IST-DXB), pazite na poceni ponudbe kjer morate v Carigradu zamenjati letališče in na daljše čakanje med letoma.
 • Turkish po novem leti tudi v Sharjah Airport, ki je le 20 minut oddaljen on Dubai Airport (pazite na rush hour zastoje) in ima občasno zelo ugodne cene povratne vozovnice. Občasno tudi odpove let nekaj dni prej in vas potem preusmerijo na Dubai Airport (in dodajo 6 ur čakanja v Istanbulu za kar se lahko kregate za business class upgrade, da boste lažje počakali).
 • WizzAir (Budapest-Dubai BUD-DXB) Za tiste,  ki jim je Budimpešta bližje imajo zelo ugodne cene. Ugodno tudi iz Beograda v Abu Dhabi.
 • Aeroflot (Ljubljana-Moskva-Dubai LJU-SVI-DXB) Dolg čas letenja vendar imajo občasno zelo ugodne cene.
 • Za nas so največkrat uporabljene povezave so iz Ljubljane, Zagreba, Benetk ali Dunaja. Predvsem odvisno katero letališče vam je bližje in trenutnih posebnih ponudbi.
 • Prevoz do letališč si lahko olajšate z GoOpti, Prevozi Anja, EasyDrive.
 • Za ugodno ponudbo letov uporabljajte iskalnike: google flightsskyscanner.ae, farecompare.com
 • V kolikor nameravate vaše vozilo pustiti na letališču, so na voljo parkirišča: LjubljanaZagreb, Dunaj, Benetke, Salzburg, Beograd. Za cenovno ugodnejšo rešitev priporočamo uporabo privat alternativ, ki so ponavadi v neposredni bližini, ali pa za vas organizirajo prevoz do letališča.
 • Za orientacijo: direkten let preko Zagreba stane pri Emirates 400-500€ in traja okrog 6 ur v eno smer. Zadnje dni pred letom in ob praznikih so cene zelo zasoljene.
 • Alternativne, ki imajo občasno dobre cene: Ljubljana-Beograd-Dubaj, Ljubljana-Beograd-Abu Dhabi (vključen avtobus do Dubaja), Ljubljana-Moskva-Dubaj (daljši let ampak občasno super cene), Ljubljana-Istanbul-Sharjah, …
 • Dubaj ima dve letališči. DXB je glavno in DWC je malce ven na drugem koncu. Med njima je 70 km ali do 1 ure vožnje z avtom in do dvakrat več z avtobusom in metrojem.
 • XNB ni letališče ampak avtobusna postaja v Dubaju. Za vse tiste, ki iščete povezavo preko Abu Dhabija. Postajališče je Etihat Travel Mall na Sheik Zayed Road.
 • Za transfer iz hotela na letališče povprašajte pri recepciji hotela, kjer imajo podatek koliko časa potrebujete, saj se lahko glede na prometne konice čas potovanja močno poveča. Tudi do toliko, da boste zamudili let. Lahko si tudi rezervirate Uber ali Taxi, da vas čaka.

 

Lokalni prevoz

Rent-a-car

Za prevoz priporočamo najem avtomobila. Tako ste najbolj mobilni in neodvisni od javnega prevoza. Cena najema je sorazmeroma ugodna, še bolj ugodna pa je cena goriva, ki trenutno znaša samo 0.54€ na liter.
Kot obiskovalci boste potrebovali naše vozniško dovoljenje in mednarodno vozniško dovoljenje, ki ga lahko uredite na AMZS. Brez tega vam rent-a-car družba ne bo izdala avtomobila. Z mednarodnim vozniškim dovoljenjem v ZAE lahko vozite samo rent-a-car. Vsaka vožnja vozila, ki je v lasti fizične osebe ali podjetja se smatra kot vožnja brez vozniškega dovoljenja in je kaznivo dejanje. Pri morebitni nesreči vam zavarovalnica ne bo priznala škode in sodnik vas bo zagotovo deportiral. UPDATE: po novi zakonodaji lahko z mednarodnim vozniškim dovoljenjem vozite tudi avto v privatni lasti vendar preverite, da ima sklenjeno primerno zavarovanje. Pravtako se vožnja brez lokalnega vozniskega dovoljenja smatra kot voznja z dovoljenjem, ki ga je izdala druga država in je kazen za to 400 AED. Koliko nevsecnosti boste imeli s tem v primeru nesreče poročamo kmalu. UPDATE december 2020: Ko postanete rezident UAE lahko Slovensko vozniško dovoljenje zamenjate za UAE vozniško dovoljenje. Pravtako lahko dobite UAE mednarodno vozniško dovoljenje, ki vam velja tako v Sloveniji in v tujini.

Povsod zahtevajo predavtorizacijo na kreditno kartico za stroške Salika (avtocesta) in morebitne kazni za cestne prekrške in napačno parkiranje. Kreditna kartica na ime najemnika je obvezna. Gotovine večina ne sprejema. Priporočamo dodatno zavarovanje CDW.

Velika večina vozil je z avtomatski menjalnikom. Priporočamo, da pred najemom preverite, da ima vgrajen tempomat ker vam bo zagotovo prihranil kakšno kazen za prehitro vožnjo in da je svetlejše barve, ker črn avto se bo na soncu močno segrel in čeprav imajo načeloma vsi dobre klimatske naprave traja dolgo, da se ohladi. Klima, ki vam piha v glavo, ko je v avtu preko 70 stopinj lahko škodi vašemu zdravju.

Ponudbe so zelo različne. Mnoge svetovne znamke so na letališčih, ki so ponavadi mnogo dražji od ostalih manjših ponudnikov. Za nekaj dnevni najem ne bo velike razlike venda če iščete za teden ali mesec ali še dlje se cene prepolovijo. Vsekakor rezervacija pred odhodom ker so počasni s potrditvami.

V primeru nesreče se ravnajte po naslednjih korakih:

 1. najprej preverite, da ne ovirate prometa. Če je mogoče zapeljite na rob cestišča nato kontaktirajte policijo.
 2. Če je nekdo ranjen oziroma je nastala večja škoda, pokličite na 999. Prišla bo policija in naredila zapisnik. Iz njega bo razviden tudi krivec nesreče.
  Če se je pripetila le manjša nesreča, kjer ni poškodovanih in je prišlo le do manjše škode, jo je potrebno prijaviti preko mobilne aplikacije “the Dubai Police mobile app”, ki je objavljena na App Store in Google Play. Pri tem vam ni potrebno čakati na policijo. Dodatne informacije o uporabi aplikacije najdete na tej strani.
 3. Kontaktirajte službo kjer ste vozilo najeli. Povedali vam bodo kaj morate storiti.

Opombe:

 • Prijava nesreče preko mobilne aplikacije je mogoča le, ko povzročena škoda ni omejena le na vaše vozilo. Če je bil udeleženec le eden, na primer v garaži, in na drugih avtomobilih ni škode, je še vedno na kraj nesreče potrebno poklicati policijo.
 • Brez policijskega zapisnika zavarovalnica ne izplača zahtevka.
 • Delavnice ne smejo popravljati najetega vozila brez policijskega zahtevka. To se smatra kot kaznivo dejanje.
 • Stroški so različni, odvisni od izbranega zavarovanja, rent-a-car službe in njihovih pravil. Za vašo krivdo pričakujte od 1200-5000AED (290-1210€). Priporočamo Collision Damage Waiver CDW zavarovanje, ki je skoraj vedno kot dodatek, a višino vašega stroška nesreče zniža na 250-500AED (60-120€). Že samo parkiranje preko robnika, ki so praviloma previsoki, vam lahko poškoduje odbijač. Bodite pazljivi na večje luknje na cestišču, saj počene pnevmatike niso redkost. Pogosti so tudi ležeči policaji, ki so postavljeni vsepovsod, tudi na avtocesti.
 • Če za nesrečo niste krivi vi in je to razvidno tudi iz policijskega zapisnika, potem dodatnih stroškov nimate. V praksi pričakujte, da so policaji bolj prizanesljivi lokalnim rezidentom.

Pridobitev vozniškega dovoljenja, ko postanete rezident. !!! Update !!! Po zagotovilu veleposlanistva v Abu Dhabiju je sporazum o priznanju slovenskega vozniškega dovoljenja usklajen in čaka na podpis! Podpis do konca leta 2019. Inshallah.

Slovensko vozniško dovoljenje na žalost ni veljavno, niti ni prenosljivo v ZAE. Potrebno je opraviti vsaj 20 ur predavanj in nato opraviti vozniške teste. Poleg tega potrebujete še dokumente kot so: obstoječe vozniško dovoljenje, Emirates ID, potni list, osebne slike, rezultat okulističnega pregleda. Postopek poteka v tudi angleškem jeziku.
Cena, ki vključuje predavanja in teste, znaša okoli 5.500AED (1.309€), a je odvisna od posameznega primera.
Za podrobnejši opis postopka obiščite Get a driving license in Dubai.

Ostale informacije in zanimivosti:

 • Izpit se pogosto opravlja večkrat, pri tem naraste tudi cena in porabljen čas.
 • Poročene Slovenke potrebujejo dovoljenje moža, da jih sme poučevati moški inštruktor.
 • Izberete lahko nekoliko lažji izpit, če se odločite, da bo veljal le za avtomatski menjalnik.
 • Po preteku dveh let je potrebno veljavnost izpita podaljšati, takrat velja še nadaljnjih pet let.
 • Pogoj za opravljanje in podaljševanje veljavnosti izpita je tudi lokalna rezidenca.
 • Obstaja tudi t.i. »fast track« paket, ki sicer stane nekoliko več, a občutno skrajša trajanje celotnega postopka.

Opombe za vse voznike:

 • Vožnja pod vplivom alkohola – več kot 0,0 promila – predstavlja v Združenih arabskih emiratih kriminalno dejanje. V primeru nesreče pod vplivom alkohola je zelo verjetno, da bo zavarovalna polica razveljavljena. Tudi prevoz alkohola v sovoznikovem predalu ni dovoljen.
 • Kamere za nadzor hitrosti so na vsakem kilometru, zato bodite pazljivi na omejitve. V Dubaju so nastavljeni na +20 km/h medtem ko v Abu Dhabiju nimajo več tolerance. Prav tako so kamere nastavljene tam kjer je prepovedano polkrožno obračanje “U turn” in vam kazen ne uide.
 • Policaji so stalno prisotni na cesti vendar ne ustavljajo prometa. Za prekrške kot so: ne pripet pas ali uporaba mobilne naprave, le zapišejo registracijo in vas ne ustavijo. Če vas zasačijo nepravilno parkiranega in vam posvetijo, se hitro umaknite, ker vas ne bodo prosili dvakrat.
 • Podobno kot v ostalih državah Bližnjega vzhoda tudi v Dubaju vozijo razmeroma hitro in pogosto trobijo.
 • Cene pogostih kazni so:
  • Uporaba mobilnega telefona – 200€
  • Neuporaba varnostnega pasu – 100€
  • Prehitra vožnja – od 100€ naprej že za 20 km/h prehitro
  • Napačno parkiranje – od 100€ naprej
  • Vožnja skozi rdečo luč – 125€
  • Vožnja preblizu prednjega vozila – 100€
  • Celoten seznam kazni najdete na tej povezavi

Javni prevoz

Znotraj posameznih mest je javni prevoz dobro urejen in sorazmeroma poceni. 7 dnevna metro karta za vsa območja v Dubaju znaša 110AED (26€), ostale možnosti nakupa NOL kart si lahko ogledate tukaj. POZOR! Monorail, ki vozi po Palmi do Atlantisa ni vključen v RTA mrežo in NOL kartice ne sprejemajo. Povratna vozovnica na osebo je zasoljenih 30 AED in se tja vozijo samo turisti, ki te informacije niso imeli prej.
Dubaj ima razvito mrežo taksijev, ki jih najdemo na vsakem vogalu, pred hotelom, nakupovalnimi središči in letališčem. Vsi so opremljeni s taksimetrom, spoznamo jih po značilni rumeni barvi. Štartnina z letališča znaša 25AED (6€), z ulice pa le 5AED (1.20€). Prevoženi kilometer vas bo stal približno 1.60AED (0.40€). Natančnejšo ceno prevoza s taksijem lahko izračunate na tej strani.

Vsi taksiji sprejemajo plačila s kreditno kartico. Zelo pogosto taksisti skrijejo terminal za sprejem kartic, da lahko počasi preštevajo kovanjce za vračilo, da jih po navadi turisti raje pustijo. Teh malo kovancev se hitro nabere. Na ceniku, ki je nalepljen v vsakem taksiju jasno piše, da v primeru, da plačilo s kartico ni mogoče je vožnja brezplačna. Priporočamo, da povprašate taksista ali mu deluje terminal za sprejem kartice predno sedete vanj. Ali pa uporabite Uber ali Carem.

 

Nastanitev

Hoteli vam v Združenih Arabskih Emiratih za ceno 70-80€ na nočitev ponujajo dobro storitev. Taki so na primer Landmark grand hotel, Citymax Hotel al Barsha, Auris Plaza hotel in podobni.
Svetujemo uporabo booking.com. Nastanitev pa lahko poiščete tudi na portalu Airbnb.com, kjer je ponudba zelo široka.
Bodite pazljivi na možnost parkirišča, če nameravati najeti svoje vozilo. Če imate namen uporabljati javni prevoz izberite lokacijo bližje metroju, saj učinkovito in poceni povezuje različne dele mesta. Tukaj še opozorilo. Čeprav so v Dubaju dokaj tolerantni do neoženjenih spremljevalk pazite, da se istočasno prijavita oba. Kasnejša prijava spremljevalca/ke vam lahko hitro zagreni dan. Striktni muslimanski hoteli vas lahko vprašajo po poročnem listu. Načeloma pa se držijo načela “dont ask, dont tell”. UPDATE: 08.11.2020 je bil objavljen zakon, ki dekriminalizira sobivanje neoženjenih parov (tako v hotelu kot privatnih domovih). Več informacij sledi, ko bo zakon pravilno objavljen in preveden.

 

Mobilna telefonija

Priporočamo nakup lokalne SIM kartice, saj so klici veliko cenejši od gostovanja slovenskih operaterjev (naprimer 1 minuta pogovora stane 3,76€ preko telekoma), poleg tega boste imeli na voljo tudi podatkovno povezavo.
Mobilni operaterji, ki ponujajo mobilne storitve so Etisalat, DU in Virgin. Prvi je sicer največji, a s signalom imajo Dubaj vsi dobro pokrit. Kupite jih lahko na letališču ob prihodu, ali pa v vsakem večjem nakupovalnem središču.
Vsi ponujajo turistično SIM kartico in za 100AED (25€) dobite 1 GB prenosa podatkov. Velja samo 14 dni. Ostalo ponudbo lahko preverite na straneh posameznega ponudnika.
Ponujali so tudi life-time predplačniško SIM, ki jo je trenutno potrebno podaljševati vsakih 90 dni, kar pa lahko storite samo osebno. Torej če vas 90 dni plus 30 dni ni v državi vam bodo klice blokirali. Za trajnejšo razmerje potrebujete rezidenco.

Elegantne rešitve so mobiteli z Dual Sim ali pa pocket Wi-Fi adapter. V primeru zamenjave naše SIM z  DU/Etisalat SIM je odlično orodje Telekomov Komunikator, da lahko še vedno sprejemate domače SMS in klice (ki so spet blokirani v mobilnem obrežju). Na žalost je A1 podobno storitev ukinil (Si.naIP). UPDATE: Tekomovom Komunikator tudi ukinjen. Trenutno najbolje deluje aplikacija ToTok, ki še ni blokirana. UPDATE: Covid je prinesel odprtje naslednjih aplikacij in se jih lahko uporablja za video klice: Zoom, MS Teams, Google Hangouts, Skype for Business, …

Pripravite se že pred odhodom, s seboj vzemite vse kar bi prišlo prav, ne pozabite tudi na prenosne baterije. Ko pristanete in čakate pred dolgo vrsto za novo SIM, je lahko že pozno.

Mobilni operaterni omogočajo polnjenje predplačniškega računa online vendar zelo pogosto kreditne kartice, ki niso izdane v ZAE ne delujejo. Alternativa: mobilerecharge.com.

 

Socialna omrežja

Nekatera socialna omrežja so delno ali popolnoma blokirana na mobilnem omrežju. Vse aplikacije, ki ponujajo brezplačne klice, ne bodo delovale. Na Skype, Viber, Facetime in podobno lahko pozabite. Sicer bodo delovale na Wi-Fi omrežjih, vendar so ta ponavadi obremenjena s številnimi uporabniki (hoteli, nakupovalna središča, …) in je povezava nezanesljiva. Delna rešitev je VPN do domačega omrežja, kar pa je nezakonito.

Daleč najbolj priljubljen je WhatsApp. Vsakdo vam bo prej poizkusil poslati WhatsApp sporočilo kot SMS. Priporočljivo je, da si WhatsApp vežete na lokalno številko. Prenos slik in videa deluje odlično in hitro medtem, ko so klici na mobilnem omrežju blokirani.

Vsekakor ne objavljajte slik avtomobilskih nesreč, oseb, ki so pod vplivom alkohola ali v splošnem oseb, ki ne želijo objave, saj je to nezakonito. Policija je zaradi cestne varnosti celo zabičala voznikom naj ne snemajo dežja.

UPDATE: Covid je prinesel odprtje naslednjih aplikacij in se jih lahko uporablja za video klice: Zoom, MS Teams, Google Hangouts, Skype for Business, …

 

Plačevanje/denar

 • Trenutni tečaj Dirham Združenih arabskih emiratov: 1€ = 4.13AED1AED = 0.24€.
 • Plačilne kartice (mastercard, visa, Amex, Union Pay, JCB, Diners ); Ker so provizije in konverzije bank zelo različne, priporočamo Revolut in N26. Imate boljši menjalni tečaj kot katerakoli menjalnica ali banka. Revolut je odlična izbira ker lahko instantno iz svoje bančne kreditne kartice napolnite Revolut račun.
 • Dvig na bankomatu je mogoč preko kreditne kartice in tudi Slovenske Maestro kartice delujejo, a pričakujte visoko provizijo. Revolut pa ima do 200 EUR brezplačen dvig.
 • Večjih zneskov gotovine ne potrebujete saj kreditne kartice sprejemajo povsod. Priporočamo da imate pri sebi 500-1.000AED, ker se lahko zgodi, da po končani večerji naletite na nedelujočo bančno mrežo in nobena kartica ne bo delovala.
 • Plačevanje brez konverzije valute na terminalu. Le-ta naj se izvede na matični banki kartice. Vedno ko vas vprašajo v kateri valuti želite plačati izberite Dirham (AED) ker je mnogo ceneje opraviti konverzijo preko Revolut ali N.26. Za svoje banke preverite.
 • Za Metro/Tram/Avtobus je kartica NOL, ki jo lahko kupite in napolnite na večjih postajah.

 

Splošno

 • Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti. Tudi brez zavarovanja vas ne bodo pustili umreti. Vendar zna račun biti velik. Posebno pozornost namenite na zavarovanja za avanturistične športe (Skydiving, puščavske avanture z motorji ali večkolesniki so lahko zelo boleči)
 • Mnogi imajo zadržke za potovanje v arabski svet, ampak potovanje v Združene Arabske Emirate je povsem varno. Spoštujte kulturo in ne zapletajte se v nepotrebne konflikte.
 • Najboljši čas za potovanje po Združenih Arabskih Emiratih je od novembra do marca. Takrat so temperature prijetne in praviloma ne presegajo 30 stopinj. Od aprila do oktobra pa je v Združenih Arabskih Emiratih zelo vroče. So pa takrat cene hotelov in letalskih kart običajno precej nižje.
 • Alkoholne pijače strežejo v skoraj vseh hotelih in klubih. Gostinski obrati potrebujejo posebno licenco, ki ni poceni zato je alkohol v večini omejen na hotele in lokale v njem. Pitje alkohola ali pijanost na drugih javnih mestih je nezakonito. Sharjah je suhi Emirat, kjer alkohola ne boste našli. Lahko prinesete do 4 litre domače kapljice s seboj ali pa ga dokaj ugodno kupite po pristanku v Duty Free shopih kjer je izbira velika.

COVID-19

 • Dubai je Covid friendly. Priporočamo samo direktne lete v Dubail.
 • Za vstop potrebujete Covid test. Aktualno informacijo preverite pri letalskem prevozniku ker je ta edini, ki vas ne bo pustil na avijon brez testa.
 • Priporočamo, da pri pristanku v DXB opravite test na letališču zastojn. Ponavadi je obvezen za določene destinacije ampak testirajo vsakega, ki je bil pred kratkem v teh destinacijah. Odlično za Green Al Hosn App.
 • Načeloma so skoraj vse atrakcije, trgovine in restavracije odprte in nudijo se vse storitve. Social distancih na svakem koraku.
 • Za vstop potrebujete Covid test. Aktualno informacijo preverite pri letalskem prevozniku ker je ta edini, ki vas ne bo pustil na avijon brez testa.
 • Za potovanje iz Dubaia v Abu Dhabi lahko Covid test opravite na avtocesti na izvozu za “Last Exitom”. Trenutno lahko hitri test delajo samo rezidenti UAE. Turistom ni omogočen hitri test in če ostanete v AD porate test ponoviti še dvakrat in sicer 4 in 8 dan. Za dnevni ogled atrakcij preverite aktualne informacije.
 • Za povratek v EU potrebujete COVID test. Preverite pri letalski družbi prev vsakim letim.

Uporabne povezave