Viza ZAE

Vstop v Združene Arabske Emirate

Več o emiratih si lahko preberete na podstrani vodič > ZAE | UAE.

Vse, kar ste želeli vedeti o “visa run”, pa se niste upali vprašati…

Slovenski državljani smo kot vsi prebivalci Schengenskega območja ali drugih držav EU, zato velja za nas tako imenovani “vizum ob prihodu”, ki nam omogoča 90 dni bivanja v obdobju 180 dni. To pomeni, da lahko poljubno vstopamo in izstopamo, dokler v zadnjih 180 dneh ne presežemo omejitve 90 dni bivanja. Ne glede na več potovanj se dnevi seštevajo in v 180 dneh ne smejo preseči 90 dni. Pogosto slišimo, da je po izteku 90 dni potrebno zapustiti emirate za 90 dni, kar je res, vendar je pomembno razumeti, od kje to izhaja. Po 90 dneh se iz 180-dnevnega obdobja izbrišejo najstarejši dnevi, tako da imate na voljo nekaj dni, a ne vseh 90 dni. Kljub temu to ne predstavlja težave, saj se vsak dodan dan izbriše s starim dnem. Tako se izognete presenečenju ob vrnitvi, ko vam na meji zavrnejo vstop, ker imate na voljo le 2 dni. Na primer: če porabim 90 dni, odidem za 90 dni ven, se vrnem 92. dan in izračun pokaže, da sem v zadnjih 180 dneh preživel 88 dni v UAE. Zato imejte pripravljen dober izgovor, kaj boste počeli dva dni v UAE, da vas na meji ne zavrnejo, saj to pač lahko storijo. 🙂

Tisti, ki imate delovno/partnersko ali drugo dovoljenje za prebivanje, imate po preteku/prenehanju vizuma obdobje prehodnega obdobja od 30/60/90 dni (odvisno od vrste vizuma), da zapustite Združene arabske emirate. Datum, do katerega je potrebno zapustiti državo, je vedno naveden na preklicu vizuma. Če zamudite, se plača kazen za prekoračitev dovoljenega časa bivanja. Ta kazen je zgolj finančne narave in ni drugih posledic.

Poglejmo zdaj “visa run”:

  • Če poteče “vizum ob prihodu”, naj bi bil vsak dan izkoriščen, do zadnjega; nekateri celo priporočajo preseganje (plačate 1 dan ali več prekoračitve), ker se vizum ob prihodu ne izteče ob izstopu iz ZAE, temveč čaka, da se ponovno vstopi. Tu se zgodi, da vas spustijo nazaj na vizum ob prihodu, ne pa dobite turističnega vizuma. Tako obisk Omana nima učinka ali pa obtičite v Omanu.
  • Če poteče delovno/partnersko dovoljenje (in grace period), lahko zapustite ZAE in se takoj vrnete z vizumom ob prihodu; še vedno velja pravilo 90 dni v 180 dneh, če je bilo delovno dovoljenje izdano in nato hitro preklicano.
  • Sedaj pa kombinacije… Vizum ob prihodu se lahko spremeni v dovoljenje za prebivanje brez izhoda. Ko poteče dovoljenje za prebivanje, se lahko spremeni v drugo dovoljenje za prebivanje brez izhoda. Vendar je za pridobitev vizuma ob prihodu potreben izhod. Če ni več dni na voljo za vizum ob prihodu, je potreben turistični vizum za 90 dni, in ko ta poteče, ponovno pridobite vizum ob prihodu, a spet je potreben izhod. Trenutno je mogoče večkrat kombinirati vizum ob prihodu in turistični vizum.

Ne pozabite na veljavnost potnega lista vsaj 6 mesecev za vstop v UAE. To preverjajo že pri check-in na letališču in vse zavrnejo! Če je veljavna UAE residents viza potem je ta rok 3 mesece.